Zelf doen!

Zelf doen!

Wil je alvast zelf aan de slag met je loopbaan of met je zelfvertrouwen? Op deze pagina vind je enkele oefeningen die we in een coachtraject ook gebruiken om meer inzicht te krijgen in waarom je de dingen doet die je doet of hoe je om kunt gaan met dingen waar je tegenaan loopt. Veel plezier en succes. Mocht je hulp nodig hebben, dan weet je ons te vinden.

Hoe sta je er nu voor?

Deze oefening heet 'De Levenscirkel' en deze heeft als doel meer inzicht te krijgen in je huidige en je gewenste situatie.

Het is de bedoeling dat je verschillende aspecten uit jouw leven gaat 'beoordelen' op hoe tevreden je bent op dat gebied. En dat ga je visueel verwerken in de cirkel. Ben je op een bepaald vlak 100% teverden, dan kleur je de taartpunt helemaal in. Ben je voor 50% tevreden, dan kleur je 'm voor de helft in.

Als je de levenscirkel helemaal hebt ingevuld kun je goed zien wat er goed gaat en waar ruimte is voor verbetering. Nu kun je voor jezelf bepalen waar je je prioriteiten de komende tijd wilt leggen en wat je volgende stap zal zijn om ook op die gebieden meer tevredenheid te ervaren.

Naar de oefening

Ja maar....

Je gedachten kunnen een heel sterk effect hebben op hoe je je voelt en op wat je doet. Vaak ontstaan gedachten automatisch, nemen ze je mee in de stroom van denken en kan dit leiden tot piekeren en stress. Als gedachten pessimistisch zijn, zorgen ze ervoor dat je je hulpeloos en machteloos voelt. Dergelijke gedachten zijn de belangrijkste factor die je tegenhoudt om acties te ondernemen die je zouden helpen om uit deze toestand te raken.
Door bewust te worden van je gedachten, te herkennen dat je gedachten ‘’belemmerend’’ zijn, ben je in staat om je gedachten een andere wending en zeggingskracht te geven. Het zorgt ervoor dat je je prettiger voelt, positiever wordt en meer energie krijgt!


Naar de oefening

Dingen anders doen

Stel, hebt je voorgenomen om deze week elke dag na de lunch een wandeling te maken. Dan kan het helpen om dat gedrag (elke dag na de lunch een wandeling maken) te gaan meten en er misschien zelfs een beloning tegenover te stellen!

Dit schema helpt je daarbij.

Het bijhouden van het gewenste gedrag zorgt ervoor dat je het gedrag eerder uitvoert en dat je je doelen eerder en efficiënter bereikt.

Naar de oefening

Wat zou je zeggen tegen je beste vriend(in)?

Veel mensen hebben de neiging om heel streng tegen zichzelf te zijn. Ze leggen de lat heel hoog en ze moeten van alles. Als er iets misgaat geven ze zichzelf de schuld en spreken ze zichzelf boos en veroordelend toe. "Je kunt ook niks", "Wat ben je ook dom", dat soort dingen zeggen ze tegen zichzelf.

Kennelijk hanteren ze voor zichzelf andere regels dan voor anderen. Als een vriend een fout maakt zeggen ze: "Ah joh, kan gebeuren. Maak je niet druk. Iedereen maakt wel eens een foutje" of "Je bent goed genoeg zoals je bent, leuk genoeg, lief genoeg, slim genoeg" of "Laat het los". Dat soort dingen. Maar zelf bijten ze zich vast in hun onvolkomenheden.

Misschien herken je iets van dit bij jezelf.


De kunst is om dezelfde regels te hanteren voor jezelf als voor je vrienden. Jezelf op dezelfde liefdevolle en troostende manier toe te spreken als dat je tegen je vrienden doet. Jezelf dezelfde waarde toekennen als je vrienden. Jezelf te behandelen zoals je je beste vriend(in) behandelt.


Een oefening die je daarbij kan helpen is om tegenover je kritische stem die je naar jezelf hebt, een compassievolle stem te zetten. Een volgende stap is om deze compassievolle stem ook naar jezelf toe te gaan gebruiken. Deze oefening kan je daarbij helpen.


Naar de oefening

Wil je een stapje verder?

Laat dan een contactverzoek achter. We nemen binnen 48 uur contact met je op.

Share by: