Blog Post

Je kunt ook 'Nee' zeggen na een sollicitatiegesprek!

Gerda Olij • feb. 14, 2023

Een sollicitatie- of selectiegesprek is tenslotte een wederzijdse kennismaking en er dient van beide kanten een klik te zijn. Ik merk dat sollicitanten dat wel eens vergeten. De werkgever kan na een sollicitatiegesprek besluiten om niet verder te gaan met een sollicitant maar ook de sollicitant kan 'Nee' zeggen en niet verder gaan in het proces.

Stel jezelf eens de volgende vragen bij een sollicitatiegesprek:


  • Was het een prettig gesprek en voelde de sfeer goed?

Gevoel en intuïtie zijn belangrijke graadmeters hierbij. Stelde de werkgever jou op je gemak en voelde je je ontspannen (overigens dit gebeurt vaak pas na enkele minuten)? Kon je jezelf zijn en was het een tweerichtingsgesprek? Heb je al je urgente vragen kunnen stellen?


  • Heb je je toekomstige leidinggevende gesproken?

Veel werknemers nemen ontslag met als reden hun leidinggevende. Een goede relatie met je leidinggevende is cruciaal. Een client van mij had in de vakantieperiode een sollicitatiegesprek met de plaatsvervanger van de leidinggevende. Dit was een aangenaam gesprek geweest en mijn client was zeer enthousiast geworden over de functie en de organisatie. Pas bij het arbeidsvoorwaardengesprek sprak hij voor de 1e keer zijn toekomstige leidinggevende; gelukkig op tijd om het arbeidscontract niet te ondertekenen. 


  • Voldoet het bedrijf en de functie aan jouw belangrijkste (werk) waarden?

Stel jezelf de vraag wat jij nodig hebt om gemotiveerd te werken? Is dit vrijheid, samenwerken met collega’s, afwisseling, uitdaging of zijn de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden voor jou belangrijk? 

De mate waarin jouw waarden tot hun recht komen, beïnvloedt de mate waarin je je comfortabel voelt en plezier beleeft aan je werk en je werkomgeving.


En tot slot nog deze tip:

  • Ga een dagdeel sfeer proeven en toekomstige collega's spreken voordat je besluit de baan te nemen.

Ik adviseer om dit altijd te doen want door een paar uren op de werkvloer mee te lopen, kun je pas echt de sfeer voelen binnen het bedrijf en de afdeling. Wees belangstellend en stel veel vragen aan je toekomstige collega’s.

Sollicitanten vinden het soms lastig om dit verzoek te doen bij de nieuwe werkgever. Ze zijn bang dat de werkgever bij zo’n verzoek afhaakt. Daarentegen vind ik dit de ultieme test of een werkgever transparant en open is. Immers waarom zou je dit verzoek niet honoreren als je niets te verbergen hebt😊


Voor meer tips of hulp bij het solliciteren kun je altijd contact met ons opnemen! We helpen je graag.


Contact naar aanleiding van deze blog? Laat je gegevens achter...

Share by: