Blog Post

Verminder de impact van stress

Elke Jaarsma • feb. 07, 2023

Dingen die stress geven zullen er altijd wel zijn in je leven. Soms wat meer en soms wat minder. Maar kun je zorgen dat het wat minder impact op je heeft? Kun je 'immuun' worden voor stress?

Hoe we omgaan met stress in ons dagelijks leven wordt in de psychologie ook wel coping genoemd. En iedereen heeft zo z'n eigen manieren hierin. De ene manier is wat effectiever dan de andere.

Stress coping heeft eigenlijk twee belangrijke functies: waar mogelijk het probleem dat ons stress geeft veranderen (of oplossen), óf ons gevoel ten opzichte van het probleem en onze emotionele reactie daarop reguleren. We noemen dit ook wel probleemgerichte coping en emotiegerichte coping.


Maar bestaat er ook zoiets als proactieve coping? Dingen die we kunnen doen om ervoor te zorgen dat dingen die ons stress geven minder impact op ons hebben?

Ja, dat bestaat! En dit bestaat meestal uit probleemgerichte methoden.

Misschien verwacht je een lijstje met "Neem voldoende rust" of "Zeg wat vaker 'Nee'", lees dan vooral verder.  We hebben een aantal manieren van proactieve coping voor je op een rijtje gezet waarvan onderzoek heeft aangetoond dat het werkt. Natuurlijk is rust nemen belangrijk, maar in dit lijstje is ook een belangrijke rol voor het nemen van regie weggelegd.


Komt ie:


1.     Vergroot je netwerk en sociale steun. Zoek lotgenoten, mensen die je steunen, die je begrijpen. Contact met anderen en sociale steun heeft voordelen voor je gezondheid en verzacht de gevolgen van stress;

2.     Leer assertief te reageren. Door assertief te reageren kun je je mening en wensen kenbaar maken (en regie pakken) zonder anderen te beledigen of te intimideren;

3.     Geloof dat je voldoende vaardigheden hebt om je doelen te kunnen bereiken, wees pro-actief en pak de regie in je leven;

4.     Organiseer je leven. Zorg voor overzicht en timemanagement;

a.     Timemanagement

                                               i.     Bepaal je Doelen, zowel op korte als op lange termijn; 

                                             ii.     Maak dagelijks een to-do-list, inclusief prioriteitenindicatie;

                                            iii.     Maak een schema met een dagindeling, waarbij je de dingen van je to-do-list inplant op een dag;

5.     Ga sporten, trainen, wordt fit. Fitte mensen hebben minder last van angst, depressie en spanning;

6.     Bereid je voor op eventuele stressvolle gebeurtenissen door voldoende informatie te vergaren en door regie te nemen. 

Het gevoel van controle over je gedrag (wat kun je doen bij stress), gedachten (hoe je over stress kunt denken) en over wat er gaat/ kan gebeuren helpt om je voor te bereiden op stress, waardoor stress minder impact heeft.


Deze methoden kunnen je helpen in het verminderen van de impact van stress, maar hebben ook gezondheidsvoordelen! Er wordt gebruik gemaakt van de 'stress-verzachtende' effecten van sociale steun, sociale vaardigheden, persoonlijke effectiviteit, beweging, goed georganiseerd zijn en voorbereid zijn op een vervelende, stress-gevende situatie.


Een aanrader dus, om je aandacht aan te geven. Indien gewenst ondersteunen we je graag.





Contact naar aanleiding van deze blog? Laat je gegevens achter...

Share by: